Camí de les Sequoies
Arrancant des de de la Plaça de l’Ajuntament, si ens desplacem cap a la part posterior de l’edifici veurem a part de les marques de la nostra xarxa de camins, marques del GR-4 de color vermell i blanc que ens condueixen directament al llom de la muntanya amb indicacions al Santuari de Falgars. Hem de seguir aquest marcatge prenent aviat un petit sender que s’allunya del nucli a mà esquerra i en lleugera pujada.
Després de caminar uns 80 metres, quatre diminutes escales de formigó ens deixen a la pista que es dirigeix al bosc de Ventaiola, el nostre objectiu.
Seguirem aquesta pista que hem trobat a mà esquerra i direcció est sense prendre cap tipus de trencall. En breu deixarem enrere les marques del GR per seguir amb les de la nostra Xarxa de Camins.
A uns 100 metres i després d’haver passat la corba de dretes ens trobarem en una cruïlla de la mateixa pista. Si seguíssim a mà dreta pel paviment formigonat, la pista ens portaria a l’heliport però ho podrem visitar de tornada tot fent un repòs. En aquest cas, seguirem recte per pista sense asfaltar; és força plana i sense gaires giragonses.
Aviat ens trobarem una corba de dretes força pronunciada que desemboca a l’entrada de la Font del Roure, un dels nostres punts d’interès i on recomanem fer una petita parada per fer un glop d’aigua i copsar la tranquil·litat d’aquest indret.
Si parem atenció podem observar que la major part del bosc està format per pins joves procedents de replantacions, d’entre els que en destaquen els roures centenaris dels voltants de la font.
Un cop inspeccionada i seguint el nostre recorregut, veure’m que passada la font, la pista es bifurca; hem de prendre la pista esquerra en lleugera pujada. Un pel mes endavant haurem de tornar a deixar enrere un altre trencall a mà dreta que ens portaria a la casa de Pagès del Tinar. Ben aviat veurem la casa de Ventaiola que dona nom a aquesta muntanya i que s’ha trobat ressenyada des de l’època medieval.
Sense perdre la pista ens anirem enfilant muntanya amunt, pujant pel costat d’un dels antics dipòsits d’aigua municipal. Tornarem a trobar algun trencall a mà dreta que haurem de deixar enrere i a 200 metres de la casa arribarem al nostre destí, les Sequoies.
Què hi fan aquestes sequoies aquí al mig?
Arranquem el descens per completar el nostre recorregut circular deixant enrere les Sequoies i dirigint-nos a l’Oest per trobar el GR que com hem comentat anteriorment baixa del Santuari de Falgars. Durant la baixada i a uns 200 metres de l’inici del descens haurem de tornar a creuar la pista que porta al Tinar. El camí és pedregós i alguns trams tenen un pendent pronunciat, cal que hi parem atenció sobretot si el terra és moll, ja que la pedra llimada pel pas de les persones ens pot jugar una mala passada.
Aviat veurem que el camí tomba a mà dreta de forma abrupte. En aquest punt podem allargar una mica la ruta per veure la Font de Miranda, un altre racó esplèndid del nostre poble i ideal per parar la fresca en dies calorosos. La font ha estat recuperada fa poc temps després d’anys en desús i de mal accés. Us convidem a jutjar-la per vosaltres mateixos!
Tornant al punt d’accés a la font seguirem recte pel camí que discorre entre el prat inferior i el mur delimitador del camí. Aquest tram és pla, de bon fer i segons l’època de l’any amb vistes a la part oest del poble. Després de caminar uns 200 metres veurem que a mà esquerre trobem l’heliport que havíem deixat enrere durant la pujada i un pal indicador que ens portaria a la Font d’on venim. Just en aquest punt podem iniciar el descens al poble prenent el sender a mà esquerre. Opcionalment podem acostar-nos al bosquet que queda just sobre d’aquest sender. Si ens acostem al final dels arbres en direcció al poble hi ha un banc, el banc de Ventaiola. Un lloc que potser sense ser esplèndid és un petit i fantàstic mirador apreciat per la gent del poble.
Ara sí, només ens queda un trosset de tornada pel sender que ja hem esmentat i desfent un petit tros del camí d’anada.
Esperem que l’hagueu gaudit igual que nosaltres ensenyant-la!
PUNTS D’INTERÈS
Font de Miranda:
LA LLEGENDA DE LA FADA MIRANDA
Fa milers i milers d’anys, la fada Miranda que vivia on ningú no sap, venia al poble i obsequiava als seus habitants amb un exquisit tresor: xocolata!
Els poblatans esperaven gormands l’obsequi de la fada, que d’aquesta manera, tenia companyia i podia jugar amb els nens i les nenes, cosa que l’entusiasmava.
Hi havia també el follet de Ventaiola, en Dominó, que també baixava a menjar xocolata i a jugar amb la fada i la canalla.
Al follet, que era molt llaminer, li agradava menjar altes dosis de cacau acompanyades d’una bona coca, se’n feia tips.
Va arribar un dia, però, que la golafreria del petit follet es va desmesurar de tal manera, que pretenia menjar-se tota la xocolata ell sol i d’una assentada.
La fada Miranda, va provar de convencer-lo de què la ingesta de tanta xocolata era perillosa per la seva panxa i no va voler donar-li tota, perquè es clar, n’havia de guardar pels nens.
El follet foll de ràbia i desitjós d’empatxar-se, va treure’s un encanteri de sota el barret i el va llançar damunt la fada: “mai més ningú podrà veure’t, restaràs tancada dins les aigües per sempre més fins que una colla de canalla valerosa sigui capaç d’alliberar-te!”
Aquell dia, quan la mainada i la gent del poble van anar a reunir-se amb la fada, aquesta no va aparèixer. Van trobar un paper on a més de la recepta de la xocolata, hi havia tot una sèrie de pistes i proves a superar per tal d’alliberar-la.
Durant anys, els poblatans i poblatanes han provat d’alliberar la fada sense èxit. I tu? La podràs alliberar?
Sequoies:
Què hi fan unes sequoies procedents d’Amèrica en aquest racó de món?
Per conèixer el seu recorregut hem de remuntar a una part de la història industrial del nostre poble.
Corria el primer terç del segle XIX quan dues i petites cases de confecció de teixits desapareixien del poble per donar pas a tres petites indústries tèxtils ubicades a Ca l’Artigas, Cal Pujol i Cal Costa. Feien ús de molins i aprofitaven la força del Llobregat per generar electricitat.
Amb la descoberta del carbó del Catllaràs i la posterior obertura de les mines, el cens del poble va créixer i les fàbriques aviat es convertiren en un gran motor industrial a la comarca.
Els propietaris aconseguiren ràpidament una immensa font d’ingressos, adquirien noves propietats i en milloraven el seu aspecte per treure’n rendiment.
El propietari de Cal Costa, Bonaventura Costa Collell, aviat es va fer amb els terrenys de Ventaiola, que encara avui dia formen part del patrimoni familiar.
La Casa de Ventaiola, la qual apareix en un document de 1856, ha estat regentada per masovers fins a l’actualitat.
Bonaventura va creure convenient plantar tot un bosc de pins en aquesta ubicació i construir la Font del Roure a tocar de la masia.
Als voltants de l’any 1906, quan Mossèn Ramón, fundador de les actuals escoles del poble, tornava d’un viatge a Amèrica, el Sr Bonaventura va contactar amb ell per fer-se portar 6 sequoies. Avui dia resten dempeus a la part superior de la pineda de Ventaiola, formant part de la seva col·lecció i essent visitades per poblatans i poblatanes que decideixen sortir a escampar la boira.
GEOCACHING
QUÈ ÉS EL GEOCACHING?
El geocaching és un joc de cerca de tresors en món real. Es fa ús de senyal GPS per localitzar tresors que resten amagats en ubicacions concretes.
Els tresors són contenidors amb full de registre i diversos objectes.
L’objectiu és senzill, trobar el geocatxé, validar-lo des de la mateixa web, firmar el registre i si volem podem agafar un objecte del contenidor sempre que n’hi deixem un altre per propers buscadors.
Sabíeu que a la Pobla tenim un munt de tresors?
FONT DEL ROURE:
Accedir al Geocatxé de la Font del Roure
FONT DE MIRANDA:
Accedir al Geocatxé de la Font de Miranda
-
Serveis inclososCamí de les Sequoies
-
Serveis no inclososS’accepten animals domèsticsTerrassaTelèfonAscensorRentadora / bugaderiaSaló de convencionsSpaLlar de focBarbacoaParc infantilJardí / zona verdaZona WifiAire condicionatCalefaccióTelevisióAssecadorPlanxaPIscinaPàrquing propiLloc cèntricServei esmorzar i dinar o soparAccés persones amb mobilitat reduïdaPagament amb targeta de crèditS’accepten animals d’ajuda / assistènciaBar / CafeteriaServei esmorzar