logo
This is Photoshop's version of Lorem Ipsum. Proin gravida nibh vel velit auctor aliquet. Aenean sollicitudin, lorem quis bibendum auctornisi elit consequat
Latest Posts
+387648592568
info@GOtravel.com
Top
 

Camí Ral al Clot del Moro

Turisme actiu i natura

Camí Ral al Clot del Moro

per person
Mapa Camí Ral al Clot del Moro
Enllaç a Wikiloc

Situats a la plaça de l’Ajuntament del nostre poble, La Pobla de Lillet, ens desplaçarem fins a les escales que pugen al Pont Vell, podem veure que a mà dreta podem passar per sota el pont, a l’altre costat ens espera la Font del Güell, un lloc on quasi sempre trobarem gent del poble asseguda prenent la fresca.
Ben bé al costat hi ha un pas de vianants que ens deixarà travessar la carretera i ens portarà en pocs metres direcció nord a la plaça del Fort, centre neuràlgic de la Vila.

Seguint recte travessarem tota la plaça i ens endinsarem cap a l’inici del Carrer Puntarró, on com a punt de referència hi trobarem l’Estanc Vilella. Seguim en la mateixa direcció caminant cap als carrers d’Àngel Guimerà i Salvador Torrents. Es tracta de no perdre el carrer principal fins a trobar la via del tren, passant per davant de l’escola.

Un cop arribats a la via i si seguim la direcció que portàvem podem comprovar que la zona habitada està molt ben definida. Ens trobem en un dels vèrtexs de la zona dels Pins de Ca l’Artigas.

Tombem a mà esquerra cap a l’entrada del carrer Pau Casals per aviat deixar el nostre circuit urbà. Si seguim aquesta pujada de recte, aviat se’ns acabarà l’asfalt i prendrem un sender estret.

La major part d’aquest camí està senyalitzat amb marques vermelles i blanques del GR4 que enllaça Puigcerdà amb Montserrat. És un sender sense dificultat, sense massa desnivell ni trencalls.
El primer tram de camí, un cop passat els prats discorre per zona de bosc fins a trobar la Font de Panella, on podrem fer una petita parada per proveïr-nos d’aigua.

Agafem forces i seguim el trajecte, a només 40 metres trobem un llarg mur de pedra que haurem de resseguir. Aquest mur pertanyia al límit de la finca de Ca l’Artigas, d’aquí que encara en resti una porta d’entrada.

El mur ens deixa en un petit ressalt de roca engorjat. Seguirem recte acompanyats de les marques i aviat resseguint un canal que portava aigua de forma directa des de l’Asland fins la fàbrica de Ca l’Artigas.

Si ho fem bé i sense perdre el camí principal, a uns 400 metres ens plantarem a l’entrada del Pont del Torrent de la Molina. Un lloc amb encant, sobretot a la primavera, que transforma les mates en un túnel de vegetació a tocar de les ruïnes de l’antiga casa de la Molina.
Deixem enrere la casa seguint de recte i endinsant-nos a un extens pla. En aquest punt hem de deixar enrere les marques del GR que ens acabarien portant muntanya amunt.

Des d’aquí ja podem veure el nostre destí, la Fàbrica de Ciment ASLAND, actual Museu del Ciment. Per arribar-hi només caldrà que travessem l’esplanada i continuem la pista a la qual desemboca.

La tornada la podem realitzar pel mateix lloc on hem vingut o podem agafar el trenet turístic que passa pels Jardins Artigas, obra de Gaudí.
Al mateix entorn del museu, sobre el pont que condueix a l’estació, us trobareu diversos plafons que donen informació tant del museu com del tren.

Esperem que hàgiu gaudit la ruta tant com nosaltres ensenyant-la!

Per més informació de la ruta o dels seus punts d’informació, podeu consultar la nostra web turismelillet.cat

Per veure tots els punts d’interès toca les rodones de sota.

PUNTS D’INTERÈS

La Font de Panella:

La Font de Panella es troba situada a la part nord dels Pins de Ca l’Artigas, un altre dels llocs que caldria mencionar dins la historia poblatana.

Antigament delimitat per murs, el que ara és un bosc de pins com tants d’altres, havia estat part de la finca propietat de Joan Artigas i Alart, amo de la fàbrica tèxtil Artigas i dels actuals Jardins Artigas, coneguts arreu per ser obra d’Antoni Gaudí.

L’any 1876, Joan Artigas adquirí juntament amb un soci el molí de Panella, a tocar del riu Llobregat. La seva idea era construir una fàbrica tèxtil, va ser una gran idea en aquell moment ja que la fàbrica va créixer de forma exponencial durant els següents anys, arribant-hi a constar més de 100 telers.

Durant la seva etapa a la fàbrica, el propietari, va cuidar els seus terrenys de forma pulcre.

La zona dels pins de Ca l’Artigas formava part d’un parc a tocar de la fàbrica. Encara en imatges antigues com la següent s’hi poden distingir un passeig, bancs i basses on la família reposava.

LLEGENDA DE LA BRUIXA DEL RIU LLOBREGAT

Ningú no se sabia avenir que N’Hug de Mataplana, el molt noble senyor de la Pobla i Castellar, hagués triat aquella donota estrangera per casar-s’hi. Tot el que N’Hug tenia de noblesa i generositat, en aquella dona era altivesa i egoisme; tot el que ell era bondat, en ella era maldat de la més negre.

Fins llavors, els vassalls de N’Hug havien viscut tranquils i en pau sota el govern del seu senyor; però l’arribada al castell d’aquella dons tibada i orgullosa ho va capgirar tot. La seva influència era tan malèfica que el senyor N’Hug va emmalaltir i, el cap de poques setmanes, moria sense remei sense arribar a conèixer la filla que esperaven. Els vassalls no s’explicaven aquella mort. Els semblava cosa de misteri i males arts. I així començà a córrer la brama que la dona del senyor N’Hug era una bruixa de les més dolentes.

I no devien anar pas gaire errats: uns mesos més tard va néixer la filla que esperaven i, com si fos un càstig per dolenteria de la mare, va resultar tan lletja que feia por de veure. Tenia els cabells vermells com el foc, i els ulls, petits i lluents com els de les bestioles que de nit corren pel bosc.
-La meva filla ha de ser la més bonica d’aquestes terres- pensava la bruixa, plena d’enveja.

I com que això era impossible, va decidir fer desaparèixer totes les nenes que naixessin als seus dominis llençant-les al fons d’una profunda i feréstega cova que va descobrir muntanya amunt, prop del seu castell.

Moltes nit, sobretot quan hi havia tempesta, la bruixa visitava la cova i reia, complaguda i satisfeta per la seva venjança, escoltant els plors d’aquelles criatures innocents. Fins que una nit ja no va sentir cap soroll. Què podia significar això? Encuriosida, la bruixa s’anà abocant més i més dins d’esvoranc, obrint bé els ulls com si volgués veure-hi enmig de la fosca, i afinant l’oïda com si pogués sentir altre cosa que no fos el silenci. Tan gran era el seu desfici i tant es va abocar aquell forat, que, al capdavall, va relliscar i va anar a raure, ella també, al fons d’aquella cova infernal. Però, com si les profunditats de la terra no volguessin saber res d’aquella donota maligna, un gran riu d’aigua sorgí de dins la cova, expulsant-ne el cos de la bruixa.

Diuen que aquesta feta en va néixer el riu Llobregat, i que les seves aigües són les llàgrimes d’aquelles pobres criatures.
També diuen que la força d’aquell riu va ser tanta, que la bruixa quedà convertida en un polsim rogenc que, des de llavors, tenyeix aquells paratges i, quan hi ha tempesta, també les aigües del Llobregat.

I qui no s’ho cregui ( que sempre hi ha algun descregut que diu que aquestes llegendes són històries de la vora del foc) que vagi a les fonts del Llobregat i es passegi pels voltants de Castellar de n’Hug i la Pobla de Lillet, i ja ens sabrà dir si hi ha o no hi ha pedres i sorra de color vermell.

Informació de la Fàbrica ASLAND

El 1901, Eusebi Güell, personatge de la burgesia catalana i vinculat a varis sectors de l’economia, va fundar conjuntament amb altres socis la Companyia General d’Asfalts i Portland SA. En aquell moment necessitaven una seu on desenvolupar la seva activitat, la zona del Clot del Moro, prop de la Pobla de Lillet i dins el terme municipal de Castellar de N’Hug, tenia totes les característiques que necessitaven: l’aigua del Llobregat, carbó extret de les mines del Catllaràs i pedra calcària d’alta qualitat. L’únic aspecte negatiu de la ubicació era l’aïllament de la fàbrica respecte dels nuclis habitats, cosa que dificultava el transport de les matèries.

El conjunt de l’ASLAND es va construir entre el 1901 i el 1904. Es va crear una via de ferrocarril (la mes petita d’ús públic de l’Estat Espanyol) que enllaçava la fàbrica amb Guardiola de Berguedà i un transportador aeri a tocar una de les mines del Catllaràs per baixar el carbó de forma ràpida fins l’Empalme (actual oficina d’informació).

La fàbrica fou construïda amb pedra calcària de la zona, estructura metàl·lica i voltes de maó pla i ciment portland, una tècnica patentada a Estats Units per Rafael Guastavino i posada en pràctica en diferents i emblemàtics edificis de Nova York com la estació de “Grand Central”, el “Great Hall” d’Ellis Island o el Museu Americà d’Historia Natural. En el disseny es van tenir en compte les pendents de la muntanya per aprofitar la caiguda del material dins el procés de fabricació. Una obra de primera magnitud, sens dubte.

A l’entorn s’hi construïren diverses edificacions que van aconseguir que l’ASLAND fos molt més que una fàbrica, aconseguiren crear una veritable colònia on fer-hi vida. Un xalet, edificis d’habitatges, una caserna de la Guardia Civil, una església i fins i tot una escola foren construïts per oferir als treballadors tot el que podien desitjar.

Després de 71 anys donant servei, la fàbrica va tancar les seves portes. La millora dels transports i la innovació de la maquinària van fer que aquella obra mestra deixés de ser rentable. Costava menys recursos i diners aconseguir matèria primera importada d’altres països que produir-la.

Vet aquí la història d’un poble que algun dia va aconseguir ser el gegant de la indústria a la vora del Llobregat.

GEOCACHING

QUÈ ÉS EL GEOCACHING

El geocaching és un joc de cerca de tresors en món real. Es fa ús de senyal GPS per localitzar tresors que resten amagats en ubicacions concretes.

Els tresors són contenidors amb full de registre i diversos objectes.

L’objectiu és senzill, trobar el geocatxé, validar-lo des de la mateixa web, firmar el registre i si volem podem agafar un objecte del contenidor sempre que n’hi deixem un altre per propers buscadors.

Sabíeu que a la Pobla tenim un munt de tresors?

  • Serveis inclosos
    Camí Ral al Clot del Moro
  • Serveis no inclosos
    S’accepten animals domèstics
    Terrassa
    Telèfon
    Ascensor
    Rentadora / bugaderia
    Saló de convencions
    Spa
    Llar de foc
    Barbacoa
    Parc infantil
    Jardí / zona verda
    Zona Wifi
    Aire condicionat
    Calefacció
    Televisió
    Assecador
    Planxa
    PIscina
    Pàrquing propi
    Lloc cèntric
    Servei esmorzar i dinar o sopar
    Accés persones amb mobilitat reduïda
    Pagament amb targeta de crèdit
    S’accepten animals d’ajuda / assistència
    Bar / Cafeteria
    Servei esmorzar