logo
This is Photoshop's version of Lorem Ipsum. Proin gravida nibh vel velit auctor aliquet. Aenean sollicitudin, lorem quis bibendum auctornisi elit consequat
Latest Posts
+387648592568
info@GOtravel.com
Top
 

Ruta botànica del Catllaràs

Turisme actiu i natura

Ruta botànica del Catllaràs

per person

Amb el nom de Serra del Catllaràs es coneix actualment el massís prepirinenc situat a la part nord-est del Berguedà i encerclat pel riu Llobregat, els seus dos afluents Arija i Merdançol i el torrent de Solls, que el separaria dels Rasos de Tubau. Aquest nom s’aplicava en origen només al vessant nord del massís, bàsicament al terme de la Pobla de Lillet, però realment tota la delimitació esmentada forma una unitat de relleu força compacta i separada dels massissos prepirinencs contigus, cosa que en justifica l’extensió del topònim.

Tota la serra pertany a la conca del Llobregat, on vessen els torrents que la desguassen, ja sigui directament o a través dels dos col·lectors principals de l’Arija i el Merdançol, malgrat que la naturalesa calcària del territori el faci molt procliu al fet que la circulació hídrica hi sigui subterrània.

El relleu modelat per l’erosió sobre el substrat calcari és, en general, força abrupte, amb una important presència de cingleres, roques solitàries o monòlits. Tanmateix, a la part superior hi ha una mena d’altiplà estructural amb planells i deveses d’una certa entitat, espurnejats d’afloraments rocosos imponents. En aquesta zona superior hi ha els set punts culminants de la serra que superen els 1700 metres, amb cims de formes suaus i arrodonides, que contrasten amb els contraforts de menor altitud, molt més esquerps.

El vessant septentrional de la serra, per on discorre l’itinerari botànic Catllaràs, és bàsicament un espai boscós, dominat pel pi roig, amb alguna presència esporàdica de la roureda de roure martinenc a les carenes i vessants assolellats.

És també important la presència, en els vessants més ombrívols, pels quals transita bona part de la ruta, de la fageda amb boix, ja sigui en solitari o bé acompanyant el pi roig. A les parts més altes el pi roig és substituït per algunes clapes de pi negre que aporten un aire clarament pirinenc a la vegetació del massís. A les parts sense bosc, especialment a la part superior del massís, s’obren alguns prats, aprofitats per a la pastura bovina, amb la presència especial de les molleres, un reducte singular i fràgil amb una diversitat botànica molt important que cal protegir en extrem, impedint-ne la dessecació i el trepig (en especial de qualsevol vehicle motoritzat).

A nivell faunístic destaca la presència del gall fer, en un dels seus reductes més meridionals, a més de cérvols, cabirols, isards i diverses espècies de rapinyaires i mamífers carnívors. Remarquem també la presència de l’espectacular papallona Graellsia isabelae (graèllsia), i dues espècies singulars de ratpenats Rhinolophus ferrumequinum (ratpenat gran de ferradura) i Barbastella barbastellus (ratpenat de bosc o barbastella). Com és habitual a tots els boscos de Catalunya hi ha també una significativa presència del senglar.

La flora de la serra és, sens dubte, un dels seus trets més singulars, amb una sèrie de plantes de caire pirinenc que es reclouen en aquestes altituds molt més modestes, i per la presència d’altres espècies que poden ser molt rares o absents a la resta de Catalunya o inclús al Pirineu.

Sorprèn especialment la quantitat i varietat d’orquídies que hi arriben a créixer (més de trenta taxons diferents), a causa de la diversitat d’hàbitats que conformen la serra. Dues d’entre elles, Cypripedium calceolus i Gymnadenia odoratíssima, en destaquen per la seva extrema raresa.

L’itinerari botànic Catllaràs que us proposem és un recorregut de 11,64 km, de longitud, amb un desnivell positiu de 609 metres i unes quatre hores de durada, descomptant parades. Pretén oferir-vos una visió general del paisatge, la vegetació i la flora d’aquest vessant septentrional del massís que va de Falgars fins als planells i rocams del anomenat Catllaràs Central.

Es tracta d’un entorn sensible i fràgil envers el qual us preguem el màxim respecte, procurant no sortir dels camins marcats, no accedir a les zones especialment tancades i no collir cap mena de planta. No és recomanable fer el recorregut amb gossos; en tot cas haurien d’anar lligats per evitar qualsevol interferència amb el bestiar o els animals salvatges.

Us agraïrem que tingueu en compte aquestes recomanacions.

La guia del sender
Pòster del sender
Pòster del sender
Llistat d'Espècies
Llistat d'Espècies
Enllaç a Wikiloc
 • Serveis inclosos
  Ruta botànica del Catllaràs
 • Serveis no inclosos
  S’accepten animals domèstics
  Terrassa
  Telèfon
  Ascensor
  Rentadora / bugaderia
  Saló de convencions
  Spa
  Llar de foc
  Barbacoa
  Parc infantil
  Jardí / zona verda
  Zona Wifi
  Aire condicionat
  Calefacció
  Televisió
  Assecador
  Planxa
  PIscina
  Pàrquing propi
  Lloc cèntric
  Servei esmorzar i dinar o sopar
  Accés persones amb mobilitat reduïda
  Pagament amb targeta de crèdit
  S’accepten animals d’ajuda / assistència
  Bar / Cafeteria
  Servei esmorzar