Situació geogràfica
La Pobla de Lillet és una localitat situada a l’alt Berguedà, a l’ anomenada Vall de Lillet, a 843 m d’altitud.
La vila és travessada pel riu Llobregat que rep, per l’ esquerra, al bell mig del poble, els afluents Arija i Regatell.
És un municipi d’una extensió de 51,32 km2 i limita al nord amb Castellar de n’Hug, al sud amb Castell de l’ Areny, a l’est amb Gombrèn i Sant Jaume de Frontanyà i a l’ oest amb Guardiola de Berguedà.
Configuració urbanística
El poble està constituït per diferents barris: la Vila, al centre de la localitat, lloc antigament anomenat el Pujol, on es va fundar el poble medieval; la Plana, amb carrers de pendents pronunciats; les Coromines, amb una urbanització completament quadricular, del s.XVIII; el Firal, amb construccions que van seguir el model propugnat per l’estètica desarrollista del franquisme de la dècada dels seixanta; i Comafiguera, darrera zona d’eixample del poble.
La comunicació entre els diferents barris està lligada per carrers més aviat estrets i costeruts en les parts més antigues i, quan convé, per ponts i palanques que travessen el Llobregat, l’ Arija i el Regatell.
Història
L’acta de consagració de l’església del castell de Lillet és el primer lloc on apareix aquest topònim, l’any 833.
Pel que fa a l’origen del topònim Lillet, hi ha diferents hipòtesis. La més probable seria l’influència de la llengua francesa : “L’ illete”, que significa “l’illot, l’ illa”, ja que el primer nucli de població es va establir en una illeta de terra a la confluència dels rius Llobregat i Arija.
L’ any 1297 és una data important per a La Pobla de Lillet, quan Ramon d’ Urtx i el seu fill Hug de Mataplana atorguen a la vila la carta de població i privilegis i es comença la construcció del nou nucli.
Durant l’ època medieval l’ activitat de la vall era principalment agrícola i ramadera, fins que s’inicià el procés d’industrialització. Al s.XVIII La Pobla de Lillet esdevindrà el tercer centre de Catalunya del ram del tèxtil, gràcies a la indústria llanera. A principis del s.XIX hi hagué una crisi molt important, de la qual el poble es va refer amb l’ arribada de la indústria cotonera i l’explotació de les mines de carbó.
Aquest procés d’ industrialització arriba al seu màxim esplendor durant la primera meitat del s.XX, quan prosperen les serradores i les fàbriques tèxtils i el municipi creix en nombre d’ habitants.
Fruit d’ aquest fenomen va aparèixer aquí un personatge clau, Eusebi Güell, fundador de la fàbrica cimentera Asland al paratge del Clot del Moro, molt a prop de La Pobla. En aquella època es produeixen grans avenços: l’ arribada de la llum, la nova carretera, el telègraf…I amb la fundació de la fàbrica, la construcció del Tren del Ciment, conegut com a Carrilet, que servia tant per a proveir-la de carbó com per distribuirel producte acabat cap a altres contrades i posteriorment també donant servei a passatgers.
Aquesta puixança econòmica va fer possible el naixement d’un important teixit associatiu, polític i cultural, amb l’ arribada d’esports de moda com ara el futbol, de la mà de mossèn Josep Augé i els enginyers anglesos del Clot del Moro.
Ben avançat el s.XX, els sectors de la mineria i del tèxtil tornaren a ser la clau de l’activitat econòmica, fins que les crisis econòmiques dels anys 70 varen portar al seu enfonsament, amb la consegüent regressió econòmica i demogràfica.
Actualment, un cop superat aquest període de crisi, l’activitat econòmica s’ ha recuperat amb la reconversió cap als sectors del turisme i dels serveis.
Informació geogràfica
El portal municipal d’informació geogràfica (geoportal) és un punt d’entrada centralitzat per a tota la informació i recursos relacionats amb la informació territorial.
Un dels principals objectius d’aquest portal és facilitar l’accés de la informació geogràfica a totes les administracions públiques, al sector privat i a la ciutadania, posant al seu abast visors de mapes, metadades i serveis geogràfics normalitzats.
Aquests geoportals estan d’acord amb els principis de les IDE de rang superior i amb la iniciativa europea INSPIRE.
Preguntes freqüents
La Pobla de Lillet
Hi ha algun pàrking per a autocars?
Venint des de Guardiola de Berguedà, trobareu un pàrking a l’ entrada del poble, a mà dreta (C/Antoni Costa). En cas d’ estar ple, us recomanem descarregar el grup allà i aparcar al pàrking de l’ Estació de Tren de La Pobla de Lillet ( situada a 1 km a les afores del poble).
On puc aparcar l’autocaravana?
Actualment s’ estan fent obres de millora a l’àrea d’autocaravanes, pel que es troba tancada temporalment. Mentrestant podeu fer servir el pàrking que trobareu a l’ entrada del poble, a mà dreta venint des de Guardiola de Berguedà, al carrer Antoni Costa. Com a alternativa, també podeu utilitzar el pàrking de l’ Estació de Tren de La Pobla de Lillet ( situada a 1 km a les afores del poble).