logo
This is Photoshop's version of Lorem Ipsum. Proin gravida nibh vel velit auctor aliquet. Aenean sollicitudin, lorem quis bibendum auctornisi elit consequat
Latest Posts
+387648592568
info@GOtravel.com
Top
 

1. Els Jardins Artigas

Audioguia

1. Els Jardins Artigas

per person
audioguia
Escolta l'audioguia

Benvinguts a la Pobla de Lillet i als Jardins Artigas.

Abans de començar-vos a parlar dels jardins, ens agradaria situar-vos en el context històric. La nostra vila, situada en una vall als peus del Prepirineu, va patir una  gran transformació durant la Revolució Industrial. El seu tranquil caràcter agrícola i ramader es va tornar fervent amb l’arribada de les primeres fàbriques, a finals del s. XIX i principis del XX.

És en aquest moment, concretament l’any 1901, quan Eusebi Güell arriba al paratge del Clot del Moro (situat dins el terme municipal de Castellar de n’Hug) per fundar-hi la primera fàbrica de ciment Portland de Catalunya, la fàbrica Asland.

Van ser tres els motius que el van impulsar a considerar aquest paratge com un lloc idoni per a la construcció d’una fàbrica de ciment. El primer, l’aigua. La proximitat del riu Llobregat permetia aprofitar-ne l’energia hidràulica per moure l’engranatge d’aquesta gran fàbrica. El segon, la pedra calcària, molt abundant a la zona i matèria primera per a l’elaboració del ciment. I el tercer, el carbó, el combustible necessari per als forns, que s’extreia de les nombroses mines situades a la Serra del Catllaràs.

La ubicació d’aquestes mines, a 14 km de distància de la Pobla de Lillet, dificultava el desplaçament dels enginyers i facultatius que hi treballaven i el retorn a casa un cop acabada la jornada laboral. Aquest va ser el motiu pel qual Eusebi Güell va encarregar a Antoni Gaudí la construcció d’un xalet a la Serra del Catllaràs, que tindria com a finalitat allotjar aquests treballadors.

Quan l’arquitecte va arribar a la Pobla de Lillet, Eusebi Güell encara no tenia acabada la seva casa del Clot del Moro. Així que en Gaudí s’allotjà a casa dels Artigas, una família burgesa de la Pobla, propietària d’una fàbrica tèxtil i amb qui Güell havia fet amistat.

Durant la seva estada, Gaudí va observar que aquests posseïen un terreny davant de casa. A l’hora de marxar, va  voler retribuir-los econòmicament la seva gentilesa, però la família no ho va acceptar.  Així doncs, va decidir regalar-los el disseny d’uns jardins per a aquell terreny que tant li havia cridat  l’atenció. Així van néixer els Jardins Artigas:  són un regal per l’hospitalitat rebuda.

Les obres dels jardins es van iniciar la primavera de 1903 i varen acabar l’any 1905. Els treballs van ser supervisats a l’inici per dos mestres d’obres, enviats des del Parc Güell pel mateix Gaudí i que van ser els encarregats d’ensenyar als paletes locals durant dos mesos.

Durant la Guerra Civil i per causes avui dia encara desconegudes, la casa i la fàbrica tèxtil foren incendiades, fet que provocà que els Artigas decidissin marxar a viure a Barcelona i, com a conseqüència directa, es va produir l’abandonament dels jardins durant molts anys, a causa de la manca de manteniment. Caldrà esperar fins a l’any 1989, moment en què l’Ajuntament de la Pobla de Lillet i la Càtedra Gaudí inicien les negociacions  per a la restauració i reconeixement dels Jardins Artigas com a obra del genial arquitecte.

Les obres de restauració s’inicien l’any 1992 i finalitzen l’any 1997, oferint-nos l’aspecte actual dels jardins.

 • Serveis inclosos
  1. Els Jardins Artigas
 • Serveis no inclosos
  S’accepten animals domèstics
  Terrassa
  Telèfon
  Ascensor
  Rentadora / bugaderia
  Saló de convencions
  Spa
  Llar de foc
  Barbacoa
  Parc infantil
  Jardí / zona verda
  Zona Wifi
  Aire condicionat
  Calefacció
  Televisió
  Assecador
  Planxa
  PIscina
  Pàrquing propi
  Lloc cèntric
  Servei esmorzar i dinar o sopar
  Accés persones amb mobilitat reduïda
  Pagament amb targeta de crèdit
  S’accepten animals d’ajuda / assistència
  Bar / Cafeteria
  Servei esmorzar