logo
This is Photoshop's version of Lorem Ipsum. Proin gravida nibh vel velit auctor aliquet. Aenean sollicitudin, lorem quis bibendum auctornisi elit consequat
Latest Posts
+387648592568
info@GOtravel.com
Top
 

Santuari de Falgars

Turisme cultural

Santuari de Falgars

per person

Situació

L’ermita de la Verge de Falgars està situada a la serra del mateix nom, a 1.288 metres d’altitud.

L’horitzó és immens i espectacular: a tramuntana, la gran serralada formada pel Cadí i el Moixeró; a llevant, Montgrony, el Puigmal i els Rasos de Tubau; a migjorn, els boscos del Catllaràs, i a ponent, el Pedraforca, els Rasos de Peguera i Ensija.

S’hi pot arribar per carretera asfaltada i dista set quilòmetres de La Pobla de Lillet.

Orígens

El santuari fou construït en un lloc anomenat Falgars (lloc de moltes falgueres). La primitiva ermita devia ésser d’estil romànic ja que a la porta hi consta la data de 1049. El 30 de març de 1120 els seus propietaris, Ramon i Eliardis, donaren aquesta església i l’alou amb tots els seus drets, que existien per la Cerdanya, Conflent i Berguedà, al Monestir de Sant Llorenç amb la condició que fos cuidada. Des de l’any 1255 i consten diverses donacions de Galceran de Pinós i del cavaller P. De Bach. Des del 1288 és dependent de la parròquia de Sant Cristòfor de Vallfogona. El 19 de març de 1646 es posà la primera pedra de l’actual església, sobre la porta es conserva la pedra clau amb data de l’església primitiva, de la qual encara existeixen restes de parets. El 1721 Antoni de Marimon, procurador de Fèlix de Marimon i Marquès de Cerdanyola, donà als administradors de Falgars els horts i uns terrenys al voltant de la capella per reomplir l’hostatgeria.

La verge

La imatge és d’estil gòtic esculpida en alabastre. La primitiva desaparegué arran d’alguna guerra. La tradició explica com un bou i un pastor de Saus trobaren una imatge de la Mare de Déu enmig d’unes falgueres. Segurament l’havia amagat algun fugitiu de les guerres que assetjaven els pobles més grans i que obligaren als seus habitants a buscar refugi a les muntanyes pirinenques. La Verge es mostra donant el pit al seu fill.  A mitja obaga de Falgars hi ha restaurada la cova i el lloc on es trobà la Verge primitiva, que posteriorment va ser portada al Monestir de la Pobla de Lillet fins que li fou edificada una capella al lloc actual.

Els goigs

Els goigs són airosos en la seva melodia i es consideren un dels goigs típics més antics. Ens van explicant la història de la troballa de la Verge i la salvació miraculosa d’un oncle i un nebot al riu Llobregat per la seva invocació de la Verge.

Tradicions

El Santuari de Falgars ha estat sempre un lloc de pelegrinatge, no solament per als poblatans i veïns de la comarca, sinó per a gent vinguda de terres llunyanes. Els poblatans s’arriben al santuari per a qualsevol motiu o esdeveniment (casaments, onomàstiques o per fer-hi una simple costellada).

La Festa Major del Santuari de Falgars es celebra el dia 8 de setembre, diada de les Mare de Déus trobades, però l’aplec té lloc el diumenge més proper.

  • Serveis inclosos
    Santuari de Falgars
    Televisió
    S’accepten animals d’ajuda / assistència
  • Serveis no inclosos
    S’accepten animals domèstics
    Terrassa
    Telèfon
    Ascensor
    Rentadora / bugaderia
    Saló de convencions
    Spa
    Llar de foc
    Barbacoa
    Parc infantil
    Jardí / zona verda
    Zona Wifi
    Aire condicionat
    Calefacció
    Assecador
    Planxa
    PIscina
    Pàrquing propi
    Lloc cèntric
    Servei esmorzar i dinar o sopar
    Accés persones amb mobilitat reduïda
    Pagament amb targeta de crèdit
    Bar / Cafeteria
    Servei esmorzar

LOCALITZACIÓ

 
 
audioguia
Audioguia Santuari de Falgars