logo
This is Photoshop's version of Lorem Ipsum. Proin gravida nibh vel velit auctor aliquet. Aenean sollicitudin, lorem quis bibendum auctornisi elit consequat
Latest Posts
+387648592568
info@GOtravel.com
Top
 

TURISME GASTRONÒMIC

La nostra gastronomia

La cuina del Berguedà és un magnífic i sorprenent exponent de la cuina catalana de l’interior.

Com afirmava l’ escriptor Josep Pla, “La cuina d’ un país és el seu paisatge posat en una cassola”. La singularitat de la nostra comarca ens ha permès conservar cultius de muntanya desconeguts a altres zones de Catalunya, com el pèsol negre o el blat de moro escairat.

La importància dels bolets i la qualitat dels productes de la carn també caracteritzen la nostra gastronomia.

Us convidem a degustar tots aquests productes, ja sigui en algun dels establiments de restauració o si ho preferiu, també els trobareu a les botigues del poble.

De ben segur que no us deixaran indiferents.

La carn i els embotits

La carn de vedella de muntanya és de pastura, això significa que el bestiar neix i creix a l’ aire lliure, als camps,prats i boscos del Berguedà i sense cap mètode d’ engreix artificial.

Els pollastres de pagès són criats en galliners a l’aire lliure, sense presses i alimentats amb blat de moro, tal com ho han fet des de sempre les mestresses de les cases de pagès del Berguedà.

Els embotits s’el.laboren artesanalment i seguint la recepta tradicional, transmesa de generació a generació, amb els millors ingredients i sense additius artificials. En trobareu de tot tipus com ara el fuet, la llonganissa, el bull blanc, el bull negre, la botifarra blanca i la negra, entre altres.

Els bolets

El Berguedà una de les comarques amb major tradició boletaire, gràcies a la seva situació privilegiada, la climatologia i els seus boscos. Anar a buscar bolets és sinònim de caminar i gaudir de la natura i dels paisatges únics que ens ofereix la tardor.

Els bolets es poden consumir frescos, secs i confitats, i es cuinen de múltiples maneres, també segons les varietats. El rovelló, el més popular, és deliciós torrat a la brasa amb una senzilla picada d’all i julivert, el fredolic, guisat o en sopes; els ceps, assecats després de tallar-los ben fins; i la múrgula, cuita abans d’afegir-la als guisats.

En plena temporada, trobareu diferents propostes culinàries a les cartes i menús dels nostres restaurants.

L’allioli de codony

Es tracta d’una salsa espessa de color groguenc, molt adient per a acompanyar carns i ideal per a assaborir-lo sobre una bona llesca de pa torrat.

El codony és una de les poques fruites ben adaptades a les baixes temperatures de muntanya, essent propi de la tardor. És un producte molt nutritiu i inclou ingredients molt beneficiosos per al nostre organisme com l’all, el codony i l’oli d’oliva .

Per tant, és una salsa de tardor-hivern, contundent i singular que aporta un contrast de gustos: la dolçor del codony i la intensitat de l’all i l’oli d’oliva, barrejat amb altres ingredients com la poma, el pa torrat i amarat amb moscatell, un bon pessic de sal, un ou i unes gotes de vinagre.

A La Pobla de Lillet, als voltants del primer dissabte de desembre li dediquem tota una jornada.

Més informació

El pèsol negre

El pèsol negre és un producte autòcton i típic del Berguedà. No obstant això, i malgrat el seu alt nivell gastronòmic, no és gaire conegut ni reconegut, ja que té un cultiu complicat i no permet produccions altes, a causa de les condicions meteorològiques que necessita.

El gra, quan és cru, té un color verd grisós, però un cop cuit pren un color entre marró i negre, d’on ve el seu nom. La seva textura, quan està cuit, és fina i de gust dolç, profund i aromàtic.

S’acostuma a cuinar guisat o saltejat amb carn de porc, tot i que permet moltes preparacions innovadores.

El blat de moro escairat

La varietat de blat de moro que es coneix com a blat de moro escairat té un color blanc característic que s’aconsegueix mitjançant el procés d’escairar, que no és res més que pelar o treure la pellofa al cereal, acció que es realitza en molins especialitzats.

S’obté de la manipulació d’una varietat antiga de blat de moro que es conrea a l’Alt Berguedà, de la qual no es coneix l’origen. Abans d’ésser consumit, cal posar el gra en remull el dia abans i rentar-lo amb aigua abundant abans de coure’l. La tradició de menjar escudella de blat de moro escairat pel dia de Nadal a la comarca del Berguedà, n’ha garantit la continuïtat.

Es pot trobar blat de moro escairat cru a botigues de la comarca, i cuit a diverses botigues que couen gra. Tot i que la temporada de la collita és al juliol i mig agost, se’n troba tot l’any ja que es conserva bé.

Les patates emmascarades

Les patates emmascarades són un plat tradicional de la cuina catalana de muntanya.

Es tracta d’un plat que es cuinava antigament a pagès, després de la matança, per aprofitar la sang i els menuts del porc.

Les patates emmascarades s’elaboren amb una varietat de patata negra de primera qualitat, que es conrea en indrets d’alçada i és típica de la nostra comarca.

La tradició fa que les acompanyem d’una rosta de cansalada, tot i que es tracta d’un producte que permet fer combinacions més innovadores.

El millor temps per menjar-les és a l’hivern, perquè són molt consistents i greixoses.

El vi negre n’ és un bon acompanyant, juntament amb pa de pagès, amanida d’escarola i col confitada.

Els restaurants de La Pobla de Lillet